Iggensundsgänget´s Janne Krantz på väg till ”Fôss”!

Vi är väldigt glada att kunna presentera Iggesundgänget med Janne Krantz i spetsen till årets jubileumsfestival! Här kan vi lova en programpunkt med många skratt och kanske en och annan fräckis!

Som kuriosa kan vi ju säga att Janne skrivit en sång som faktiskt blivit synonym med festivalen och gått som en röd tråd genom tidigare festivaler; nämligen ”Av längtan till dig”. Den har framförts av bl.a. Åsa Jinder (som skrivit texten) Cajsastina Åkerström (som sjöng in orginalet) och Kerstin Forslund (som förra året gjorde en fantastisk version ihop med Erik Lihm). Så vi hoppas förstås på ännu en tolkning från Janne som skrivit musiken!

Så här uttrycker Janne Krantz vad vi kan förvänta oss; ”Efter 40 år som musikant står jag på egna ben. Med samma glada, galna och lättsamma underhållning i bagaget. En glad historia, en fräck låt, en visa, en fiol, ja just det som du vill höra. Detta har jag med mig efter 30 år med Iggesundsgänget, och 7 år med Janne Krantz med bas. Jag lovar  att det går åt helvete i alla fall, med skratt och musik!”

Iggesundsgänget är en svensk musikgrupp som bildades 1973.

De tre musikerna Janne Krantz, Nisse Damberg och Jens Kristensen möttes första gången på Delsbostämman 1972 och bestämde sig för att börja spela tillsammans, och det blev upptakten till Iggesundsgänget (Johan ”Gubben” Andersson tillkom även i bandet hösten 1988). Under de 30 år som Iggesundsgänget var aktivt passerade många medlemmar revy: Britt-Marie Swing, Östen Eriksson, Kjell-Åke Eriksson, Anders Larm, Ingela Nilsson, Curt Eriksson, Peter Larm,Sören Fridolfsson, Tur-Åke Lindqvist, Sören Söderlund, Robert Öhman, Lars Strömqvist, Harri Karlsson och Pether Olsson.

Första plattan hette Blök Sta och kom 1976 och såldes i 12.000 exemplar. Sedan blev det LP med Ewert Ljusberg Posso kongro 1977. Året därpå framträdde gruppen på Visfestivalen i Västervik. I början av 1980-talet fick Iggesundsgänget medverka i TV-programmet Nygammalt med Bosse Larsson och sedan blev speljobben fler än någon i gänget kunnat drömma om.

Iggesundsgängets repertoar bestod av en blandning av folkmusik, visor, och svängig musik varvat med galna och humoristiska upptåg. Texterna var inte alltid rumsrena, inte heller de historier som gruppens förgrundsfigur Janne Krantz levererade mellan låtarna.

Vissa av Iggesundsgängets låtar har testats till Svensktoppen, men ingen av låtarna lyckades ta sig in på listan. På deras sista platta En oomkullrunkelig historiafinns en instrumental melodi av Janne Krantz som heter Ömhet. Den fick senare text av Åsa Jinder; Av längtan till dig och kom att ligga på Svensktoppen i 25 veckor, varav 12 på första plats.

Missa inte Iggesundsgänget´s Janne Krantz den 16 Juli!

 

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *