Artistpresentationer

Broder Henrik Rapp

Broder Henrik Rapp är en artist som skriver textbaserad pop/rock på svenska. Han har hyllats för sin moderna lyrik och höga verkshöjd och hans produktioner har belönats med två priser på Dalecarlia Music Awards. Han har samarbetat med skådespelaren Reine Brynolfsson, Ola Gustafsson (Lars Winnerbäck), Andreas Dahlbäck (Ulf Lundell) och Peter Morén (Peter, Bjorn & John).

Sedan debuten har han spelat flitigt och bland annat spelat på festivaler som Way Out West och Peace & Love. 2020 fick han Falu kommuns kulturstipendium. Under sommaren 2021 gjorde han den första spelningen på Dalhallas scen efter att scenen varit avstängd till följd av pandemin. Denna spelning spelades in och släpptes som livealbum i början av 2022. I slutet av 2021 listades hans låt “Riksväg 69 Revisited” som en av årets bästa låtar i Expressen.

Hanna Enlöf

Hanna Enlöf är för de flesta mest känd genom duon Good Harvest som under de senaste åren blivit ett självklart namn på den svenska musikhimlen där de synts flitigt i såväl TV som på livescener runt om i världen. Hanna släppte under förra året sitt första soloalbum BareBones och visade därigenom att hon står starkt på egna ben. Med ett mästerligt gitarrspel, hennes trygga, varma röst och ett gripande låtmaterial visar Hanna på en melodisk och harmonisk mognad som man sällan möter i dagens musikaliska landskap.

På visfestivalen möter vi henne såväl ensam på scen som tillsammans med gästande vänner i form av Craig Stanton Thomas, Anna Ihlis, Are Lauritzen och Hanna Turi.

Anna Ihlis

”Anna Ihlis har under de senaste åren förknippats varmt med poeten Erik Axel Karlfeldt efter att hon tonsatt hans dikter i det hyllade albumet ”Avskedet 1864-2018″. Med en närvaro och ett berättande som är få förunnat når Annas röst djupt i lyssnaren, något som löper som en röd tråd genom alla de sex albumen hon släppt under sin långa karriär.

På visfestivalen får vi höra hennes egna sångberättelser och Karlfeldts poesi varvat med visor som ligger Anna varmt om hjärtat.”

Hanna Turi

Som nioåring satte hon fingret på REC-knappen och började Hanna Turi spela in sina egna låtar. Debutalbumet Some Old Tapes släpptes 2011 och följdes av en USA-turné och framträdanden på musikfestivalen South by South West (SxSW) i Austin. Hennes säregna röst har tagits emot väl i hela världen och lett till flertalet turnéer i Italien och Kina. Den färgglada musikvideon till singeln Some Kind of Hell vann ’Årets musikvideo ” på Dalecarlia Music Awards och deltog därefter i La Biennale di Venezia konstutställning i Italien.

Hennes tredje album Ignorance of belonging (2019) visar ett brett spektrum av lekfullhet, emotionella texter och låtskrivande i världsklass. De stundtals filmiska arrangemangen blandat med det avskalade och nära kännetecknar Hanna Turi. Ett mångfacetterat uttryck som inte minst blir uppenbart live!

Billy Opel

En artist som besökt festivalen förut är Billy Opel. Denne fantastiske ordkonstnär från Mora gör i år sitt 4:e framträdande på festivalen och är alltid lika uppskattad! Här kan vi verkligen utlova skrattgaranti!

Are Lauritzen

”Med bakgrund från den klassiska musikvärlden är singer-songwritern Are Lauritzen influerad av en omfattande lista av romantiska och impressionistiska kompositörer, samt låtskrivare inom popgenren. Hans musik är huvudsakligen akustisk, med pianot som bakgrund till sången.Han beskrivs som både filmisk och elegant och känner sig mest i släkt med låtskrivare som Nick Drake, Joni Mitchell och Jose Gonzales.

Carl Norén

Med ett förflutet i Sugarplum Fairy har Carl Norén upplevt framgången och på köpet fått se världen från scenkanten. Vid sidan av har soloprojekt sjösatts, men slaget efter Kristian Gidlunds bortgång blev ett hårt sådant. Sugarplum Fairy ligger i träda och under eget namn har utgivningen varit sparsmakad. Det skulle dröja till våren 2020 innan den skaparlust som omringat honom skulle välja att komma tillbaka. Isolerad i en stuga i Dalarna, långt från den puls som funnits kring Carl de senaste åren som stadsbo, påbörjades en resa tillbaka i både hans egen musikaliska värld såväl som litteraturens. Undangömda bland rudimentära inspelningar i en mobiltelefon doldes två tolkningar av dikter signerade en av arbetarlitteraturens främsta, Dan Andersson.

Arbetet med att tolka de texter som, trots deras ålder och det samhälle som rådde när de skrevs, ändå får anses som just tidlösa, har sin utgångspunkt i en större antologi med allt som utgivits i författarens namn. Urvalet har inte fått begränsats av enskilda verk eller utgivningsår, de texter som talat starkast har fått sin givna plats.

Under 2022 är Carl Norén aktuell med två album där han tolkar Dan Anderssons dikter: ”Svart som ballader” och ”Kolvaktarens sånger”.

Johan Eriksson

Johan Eriksson är låtskrivare, artist och konsertarrangör. Han började skriva visor 2005 och har gett ut 3 album. ”Där älven flyter fram”, ”Livspusslet” & ”Vi gör så gott vi kan”. Han har en unik förmåga att skriva träffande texter med underfundig underton om vardagliga situationer, till trallvänliga melodier.

Johan är initiativtagare till Malungsfors Visfestival. Han uppträder till vardags både ensam och med flerhövdade konstellationer, framförallt med bandet Partypolarna.

Under pandemin prisades Johan för ”Årets insats” på Dalecarlia Music Awards för sitt projekt ”Säg det med en sång”, där Johan spridit sin musik till äldre både genom fysiska och digitala konserter.

Anamea

Anamea skapar musik och dans med inspiration från naturens krafter. I Skogen hittar hon sin inre styrka. Från sjöar och hav hämtar hon återhämtning och lekfullhet.

Anamea skapar och lever med månens faser, som den fullmånesjäl hon är.

De mjuka tonerna från gitarren och den trollbindande sången, tar med publiken till magiska platser och till en stund i nuet.

Under 2021 medverkade Anamea i Orsa Livesessions och i januari 2022 släppte hon sin första singel och dans-/musikvideo ”Just a dream”.

Nästa singel från Anamea kommer hösten 2022.

 

Peter Åberg

Om man frågar Peter Åberg själv vad hans huvudinstrument är så svarar han med att det är hans texter. Han må vara något av en multiinstrumentalist men hans låtars viktigaste beståndsdel är hans djupa och kraftfulla texter. Peters musikkarriär är ännu en kort historia men den historien är inte färdigskriven än. Peter har sysslat med musik i varenda hörn av sitt liv och 2021 vann han Imagine Sweden, Sveriges största musiktävling för unga, och nu har han släppt sina tre första singlar Dagen du dör,  Flyga och Behövde jag bli så ful. Historien är inte slut än, den har precis börjat.

Mika Olavi

En annan välkänd dalaprofil är vissångaren Mika Olavi, som besöker Malungsfors för 2:a gången. Mika är kanske mest känd för sina nyhetsvisor på P4 Dalarna, Mika har även gjort debut som radiopratare i ”Karlavagnen” i samma kanal.

Stefan Nykvist

Han har en obotlig kärlek till gamla svenska schlagers om brustna hjärtan och saknad. Började spela dragspel som liten. Första låten han lärde sig spela var Tryggare kan ingen vara. Lärare var morbror Stig, som var väldigt aktiv i Filadelfia. Där av låtvalet. Med idoler som Elvis Presley och Lapp-Lisa började Stefans musikaliska resa. En resa som tagit honom rund hela norden. Mest känd för allmänheten är nog Stefan Nykvist som en av medlemmarna i den populära dansorkestern Larz-Kristerz.

Nu mer spelar han på egen hand med egen repertoar. Man kan även se Stefan som Skinnarmäster i det somriga och populära lustspelet Skinnarspelet som spelas i Malung varje midsommar.

Stiko Per Larsson

Stiko Per Larsson är en sjungande låtskrivare, vars musik är sprungen ur den akustiska rocken, färgad med en smula folktradition. Texterna vill fånga det vackra i det enkla.

 Stiko Per har bokstavligen vandrat sig fram genom landets stora och små musikscener under en lång tid nu och har byggt upp en stor och trogen skara följare. 450 konserter under 12 års turnéer till fots mellan 2007 och 2018. Nära 1000 mil till fots på turné gav över 2 miljoner kronor insamlat till SOS Barnbyar och Barncancerfonden.  Under pandemitiden sänder Stiko livestreamserien ”Er röst i hatten”. Hans sjunde album ”Fri fågel” släpptes 29 januari 2021.

Thilini och Erik

Thilini & Erik är duon som med sina folk/blues-doftande alster rör sig i en helt egen akustisk värld kantad av elektroniska element. Med svenska texter som ofta berör de stora frågorna i livet och kopplingen till naturen mässar Thilinis nyanserade röst ut koncisa och berörande känslor till Eriks lekfulla gitarrspel. En konsert med Thilini & Erik är en emotionell och färgsprakande resa som innefattar både skogigt vemod och soldoftande sommarängar.

Som Cosmetisk Heesvijk har de tolkat och tonsatt Cornelis sedan 2013  – Maj 2022  släpptes deras  första fullängdsalbum med Cornelistolkningar.


Tomas Wahlgren

Tomas uttrycker det så här; ”Alla behöver vi musik! Jag vill ge dig musik som berör och sätter ord på känslan. Kanske är det en tidigare erfarenhet, en upplevelse i nuet eller en önskan för framtiden. I alla ryggsäckar finns ett värde och i alla drömmar en verklighet”

Jonna och Patrik

Jonna och Patrik Fridholm är musikduon från Malung som även är äkta makar.

Musiken spelar en viktig roll i deras liv och de har spelat och sjungit mycket tillsammans under åren men bara i hemmets lugna vrå.

För Jonna & Patrik är det viktigt att välja låtar som betyder mycket för dem och med texter som bland annat beskriver deras liv på olika sätt. På det viset kommer de sin publik nära och berör eftersom musiken kommer ifrån hjärtat. Låtarna hämtar de från genrer som visor, rock/pop och country.

Välkomna till en musikstund för här har ni Jonna & Patrik med musik från hjärtat.

Gustav Håmås

Musikern från Älvdals-Klitten som spelar och sjunger sin egen countryinspirerade musik. Han driver dessutom den klassiska musikaffären Hellzefyrs i Orsa.

 

Erik Runeson

 

Erik har varit aktiv artist och musiker i cirka 20 år. 2018 vann Erik Vansbros lokala pris Rocknallen, instiftat till Björn Skifs 70-årsdag. Han har spelat i små bygdegårdar och på stora arenor. Och på mängder av högtidsstunder. Han strävar alltid efter att göra framträdandet personligt, till en egen version som känns speciell och genomtänkt just för den som önskat det. 2020 spelade Erik in en singel tillsammans med Björn Skifs.

-->