Artistpresentationer

Pugh Rogefeldt

Pugh är en av Sveriges viktigaste förgrundsfigurer inom svensk pop och rock. Han har ingått i konstellationer som Grymlings, men det är som soloartist han är mest känd. Pughs låtskatt sträcker sig från 60-talet till nutid. Nyligen kunde vi se och höra honom i TV:s succéprogram ”Så mycket bättre”.

Med en låtlista av historiska hits och en känsla av närhet och kontakt med publiken förmedlar Pughs trio både nostalgi och nutid – en musikupplevelse för alla sammanhang!Med låtar som Små Lätta Moln, Dinga Linga Lena, Hog Farm och även nyskrivet material ger sig nu Pugh ut på turné med sin trio. Fyra decennier av musikhistoria under en och samma kväll.

Peter Carlsson

Carlsson är textförfattare och estradör hemmahörande i Grycksbo. Han var tidigare anställd som teatermusiker och skådespelare vid Dalateatern i Falun, men är numera verksam som musiker och sångare. Blandningen av musik och personliga anekdoter och humoristiska skrönor har blivit hans kännetecken. På årets festival kommer han spela tillsammans med Byns Mats Larsson, Backa Hans Eriksson och Jonas Hansson.

Peter Carlsson har genom åren fått en rad priser och utmärkelser som t.ex Karamellodikt-stipendiet, Karl-Gerald – stipendiet samt Cornelis Vreeswijk – stipendiet. Som ni märker passar han perfekt in på Malungsfors Visfestival där han i år gör sin debut!

Good Harvest

Good Harvest är musikalisk eufori för musikälskare. Intressant, lekfullt oväntat och enormt vackert är ord som ger en bild av Hanna Enlöf och Ylva Erikssons samspel.

Vad de menar med att kalla sig musikaliska tvillingar blir klart när man hör deras röster som sammansvetsat leker fram med ett gitarrspel som rymmer klangen av en hel symfoniorkester. Good Harvest har något speciellt tillsammans, något som också blivit en självklar del av den svenska musikscenen.

I år fyller de båda 28 och firar därmed “halvlivsjubileum” som musiker tillsammans – och mycket har hänt sedan de träffades i hemstaden Falun som unga.

Under hösten 2016 släppte Good Harvest sin tolkning av Joni Mitchells “Woodstock” I en livevideo som snabbt blev en internationell viral succé med flera miljoner visningar på Facebook. Efter det har karriären kantats av succéer. Deras hyllade debutalbum “In A Life And Place Like This” släpptes våren 2017 och följdes av turnéer tillsammans med bland andra Per Gessle och Kris Kristofferson.

Förutom att ha spelat på några av Sveriges största scener har duon även gjort TV-framträdanden på bland annat Idrottsgalan och Moraeus Med Mera, spelat runtom i både Europa och USA och utnämnts till ”Årets Band” vid Dalecarlia Music Awards.

 

Staffan Hellstrand

Staffan Hellstrand äger en snart 30-årig karriär som soloartist. De har resulterat i grammisar, rockbjörnar och odödliga svenska hits, som ”Lilla Fågel Blå” och ”Fiskarna i haven”, som han skrev åt Idde Schultz.

 

Förutom sin egen karriär har han skrivit låtar till och med en mängd  artister från Lasse Winnerbäck och Olle Ljungström via Latin Kings och The Nomads till Lena Nyman, Bodil Malmsten, Lisa Nilsson, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson och många fler Till och med det svenska fotbollslandslaget.

I slutet av april 2018 släpptes hans sextonde soloalbum ”Svaret på allt”.

Anna Ihlis

”Anna Ihlis har tagit Karlfeldts dikter, gått in i dem och gjort dem till sina bara för att låta dem klinga som nyfödda. Som nya toner, nya melodier. Hon hittar en egen rytm i dem, hon smeker och väcker dem.”

Till Malungsfors visfestival kommer hon i ett mer avskalat format. Tillsammans med Anna Ahnlund och Hanna Enlöf. Trion bjuder på alternativ instrumentering och fantastisk stämsång när de framför versioner av Annas tonsättningar av poeten Erik Axel Karlfeldt anpassat för just detta format.  ”Avskedet 1864-2018” släpptes 1 juni. Ett album där Anna lyfter fram Karlfeldts vemod.

Här kan ni läsa mer om Annas arbete med albumet.

Lise & Gertrud

Lise & Gertruds sommarkonsert är en skön blandning av svenska och internationella favoriter. En musikalisk cocktail som rymmer alla färger och stämningar.

Förbered er på en stund av stor musikalitet, humor, värme, snabba vändningar och två röster som inte lämnar någon oberörd.

Duon tillhör toppskiktet av svenska liveartister.Med två röster, en cello och ett piano skapar de något alldeles eget och äkta personligt. De har gjort sig ett namn genom att tolkar låtar som ”alla” hört och framför de på ett nytt, fräscht och egensinnigt sätt. Tillsamman med sin fenomenala tolkningsförmåga har de under åren utvecklat ett personligt och avspänt mellansnack mellan varandra. Med en befriande självdistans och med glimten i ögat får de publiken att känna sig som en i familjen. Publikkontakten är ögonblicklig. Att ge sig ut och spela i sommarsverige är något som Lise & Gertrud tycker extra mycket om.

 ”På sommaren är alla lite mer avspända, lite mindre stressade och lite mer tillåtande. Då kan vad som helst hända. Mötet med publiken dröjer sig ofta kvar hos oss som fina minnen att plocka fram när höstmörkret gör sig påmint. Publiken är vårt bränsle,”  Lise&Gertrud.

Filip Jers & Emil Ernebro

Emil Ernebro (gitarr) och Filip Jers (munspel) är två unika musikanter på den svenska musikscenen. Duon bildades 2017 men hade i flera år fått höra på olika håll – ni borde spela tillsammans!

Ernebro och Jers tänjer på gränserna på vad deras instrument kan göra och låta som. Akustisk gitarr och munspel har ett jordnära ljud som många kan relatera till. Emil Ernebros fingerspel på gitarr är i absoluta världsklass och Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av internationella musikjournalister.

Deras repertoar består av låtar från den amerikanska folk- och jazzrepertoaren, filmmusik, poplåtar från 60-70 talet och svenska visor. Ledord för deras musicerande är spelglädje, spontanitet och sväng!

Cosmetisk Heesvijk

Duon Cosmetisk Heesvijk består av Thilini Guldbrand och Erik Björksten. De gör säregna tolkningar av Cornelis Vreeswijks låtar och dikter med ett sound som täcker allt mellan rå blues och folkmusik till drömska ljudlandskap. Med en förhoppning att göra traditionen aktuell för idag och förena generationer tar de sig stora musikaliska friheter och är alltid en kosmisk upplevelse att bevittna live.

Mats Westling

Mats Westling slog igenom med låten Perfekt” 2008, hämtad från skivan ”Café Jacob”. Låten blev snabbt en av bl. a Riksradions mest önskade och spelade, låg dessutom högt på Försäljnings topplistor.Genom ett flitigt turnerande har han byggt upp en hängiven publik runt om i Sverige/Norden och är mer dedikerad än någonsin.

Han hittar i sina texter ett djup, i till synes vardagliga händelser och skriver om längtan efter ett mjukare och mindre egocentrerat samhälle. Han betonar vikten av att bejaka fantasin och barnasinne, för ett mer innovativt tänkande.

Under konserten håller Mats Westling och hans gitarr en nära kontakt med publiken med berättelser och vissa aktiviteter, vilka brukar bli medryckande och inspirerande. Som en i publiken uttryckte det efter en kväll – Det här var en verkligen en själslig workout!

Anders Mårtensson

Anders Mårtensson imitatör och skådespelare är tillbaka på visfestivalen, ni träffade honom och alla hans figurer de första 5 åren och nu gör han comeback. Ni har sett honom i Partaj, Så mycket roligare och i Solsidan senaste åren.

Anders kommer att göra vara konferencier och  även göra  eget  framträdande, så Körberg, Cornelis, Zlatan, Kalle Moraeus med flera kan dyka upp i hans skepnad!

Naturbarn – Lotta & Mikael Ramel

Två av de mest självklara Povelkännarna, dottern Lotta Ramel (skådespelare och regissör) och sonen Mikael Ramel (musiker och musikterapeut) visar med råge att det artistiska äpplet inte fallit långt från trädet. Mästarens underfundiga ordmakeri och härliga melodier utgör grunden men de sätter också sin egen prägel på föreställningen när de knäpper upp Rameltexter och melodier.

Allt väl uppbackat av basisten Backa Hans Eriksson. Alla tre har arbetat tillsammans med Povel Ramel i ett flertal produktioner.

Man kan skriva kilometervis om Povel Ramels betydelse i svensk musik- och nöjeshistoria, om alla stjärnor han tänt. ”Alla har vi krupit fram mellan Povel Ramels framtänder”, som Gösta Ekman sa. Tage Danielsson uttryckte det så här: ”Povels musikaliska härnadståg mot cynisk idiotmusik och dålig kvalitet är ett kulturpolitiskt storverk”. Andra säger att han skrivit många av de genialaste, roligaste och mest omtyckta sångerna vi har.

Jenny Almsenius och Ellinor Brolin

Sångerskorna Ellinor Brolin och Jenny Almsenius har, var för sig, spelat på många av Sveriges största visscenener och sjungit sig rakt in i publikens hjärtan. Nu, efter några hyllade konserter tillsammans, gör de ytterligare sommarspelningar ihop, baland annat på Visfestivalen i Västervik. Bänka er för en magisk musikupplevelse med deras vackra röster och smittande spelglädje. Ellinor och Jenny kommer bjuda på eget material såväl som tolka låtar av några av vår tids största visdiktare.

Johan Eriksson

Johan Eriksson är låtskrivare, artist och konsertarrangör. Han började skriva visor 2005 och har gett ut 3 album. ”Där älven flyter fram”, ”Livspusslet” & ”Vi gör så gott vi kan”. Han har en unik förmåga att skriva träffande texter med underfundig underton om vardagliga situationer, till trallvänliga melodier.

Johan är initiativtagare till Malungsfors Visfestival  och vill med denna festival stärka den svenska vistraditionen. Han uppträder till vardags både ensam och med flerhövdade konstellationer, framförallt med bandet Partypolarna.

 

Älvdalingarna

Gruppen Älvdalingarnastartade 1971.
Gruppens medlemmar var Ewa Nylander, Ragnar Forslund och dottern Kerstin Forslund. En händelserik tid väntade med utlandsturnéer, engagemang runt om i Sverige och radio och Tv. Gruppen gjorde två singlar, en Lp skiva, Dier so kwädô (1972) som blev mycket populär Gruppens specialitet var att sjunga folkvisor och visor på Älvdalsmål.

Ewa lämnade gruppen, 1973, för studier på musikhögskolan i Stockholm och ersattes av Lena Willemark. Kerstin lämnade gruppen kort därefter, efter ett erbjudande från visgruppen Small Town Singers och flyttade till Söderköping. Ragnar som var ryggraden i Älwdalingarna, sammanfogade nu de unga Älvdalsflickorna, Lena Willemark och Lena Werf (som hon då hette) och gruppen fick åter ett uppsving.

Gruppen Älwdalingarna kommer under visfestivalen göra en spännande comeback med följande sättning; Kerstin Forslund, Ewa Nylander, Anders Westlin och Verf Lena Egardt

Ida Wiklund

Ida Wiklund är en 29-årig independentartist och låtskrivare från norduppland. Ida skriver svensk vispop, spelar gitarr och sjunger.

Hennes låt ”Mellan Dröm & Verklighet” har haft stora framgångar i Sveriges Radio P4, där låten låg på A-rotation under hela 16 veckor 2016. Ida har uppträtt på TV4:s livesända musikprogram”Lotta på Liseberg” och varit utmanare till Svensktoppen.Tidigare har Ida vunnit Musik Direkt och Svensktoppen Nästa i Uppland, fått Ted Gärdestad Stipendiet och spelat förband åt många välkända artister som Mikael Wiehe, Cajsa-Stina Åkerström och Timo Räisenen.

Nu satsar Ida på att skriva nytt material och samtidigt ge sig ut i landet och göra många livespelningar tillsammans med sin sambo Erik Sahlén som kompar henne på piano och sång.

Stefan Molang

Musik i alla dess former har alltid varit hans melodi. Har i över 30 år varit verksam som yrkestrubadur. Kan med rätt titulera sig ”Vägvisare” eftersom det avverkats många mil på både Svenska och Norska vägar. Det har blivit en hel del ”skrålande” på krog, restaurang, nöjesbåtar och liknande ställen men hjärtat har främst klappat för svenska mästare som Bellman, Taube, Vreeswijk m.fl. Har även skrivit en hel del egna visor. 1988 kom en vinyl-LP under namnet Stefan Mogren ”Visor efter eget huvud”. 1997 En CD ”De’ e’ sant” under hans nuvarande namn. Dessutom har det blivit en hel del hemmaproduktioner. Kolla Youtube. 2016 förarades Stefan Värmlands visstipendium. ”Kändes som guldklockan för lång och trogen tjänst. Och nu Malungsfors, kul, avslutar Stefan!

Ida Holland

Ida Holland är en ung lovande sångerska/låtskrivare från Malungsfors.

Ida berättar om sina inspirationskällor och sin framtid;

”Den artisten som jag ser upp till allra mest i dagsläget måste nog vara Ed Sheeran. Hans musik berör mig på ett sätt som jag inte kan förklara med ord. Hans texter är så känslosamma och fyllda med sorg, glädje och ilska – vilket passar mig jättebra. Jag vill förmedla något med min musik och sång, vilket jag anser att han verkligen gör.

Det var han som var min stora inspiration då jag skrev min första låt för lite mer än ett år sedan. En låt jag skrev för att göra mig av med allt jag kände just då.

Sedan får jag mycket inspiration från 70-80 tala musik, eftersom jag tycker att det är den musiken som är mest ”sann” om ni förstår mig rätt. Allt som fanns då var så verkligt, det var verkligen bara sången, rösten och instrumenten. Idag är det så mycket mer som spelar in – såsom utseende, bakgrund, pengar osv.

I framtiden vill jag hålla på med musik på heltid. Jag vill producera och skriva egna låtar som jag verkligen kan beröra folk med. Det är min stora dröm här i livet – jag vill göra skillnad.”

Angelica Dahlman

Äppelbokulla som gärna spelar och sjunger när hon inte kör truck på Orkla. Medverkar i bandet #linus och Getfarmen, men spelar även andra konstellationer.

-->