Filip Jers åter i Forsgläntan 2016

Filip Jers Trio - Foto Lars Löfvendahl

Filip Jers Trio – Foto Lars Löfvendahl

Filip Jers som har en farfar från ”Backon” i Västra Fors återvänder i år till Malungsfors Visfestival med Filip Jers Trio. Han har etablerat sig som en av världens mest betydande artister på sitt instrument, i nivå med Toots Thielemans och Stevie Wonder. En musiker med ett brett musikaliskt spektrum som spelar jazz, blues, portugisisk fado, svensk folkmusik och mycket mer.

Munspel är hans huvudinstrument och på det instrument tog han en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som 18-åring blev han dubbel världsmästare (jazz och blues) i munspel vid det officiella munspels-VM, World Harmonica Championships 2005 i Trossingen, Tyskland. 2015 fick han ta emot J:son–stipendiet till minne av Björn J:son Lindh och i år fick Filip Jers Quartet ta emot Manifests pris för bästa folkmusik 2015 för ”Plays Swedish Folk” med motiveringen:

”Med rytmisk vighet, melankoliska folkmelodier och tvära instrumentklanger har fyra fantastiska musiker vispat ihop en gränsöverskridande och värdig efterföljare till landets mest sålda folkmusikskiva genom tiderna, Jan Johanssons ”Jazz på Svenska”

En intervju med Filip från december 2015 finns här:
Filip Jers utsedd till hedersmedborgare – Munspelsvirtuosen från Höör är även årets J:son-stipendiat

 

Det här inlägget postades i Blogg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *